עיצוב פנים – ראי הנפש

עיצוב פנים – ראי הנפש“הראה לי את ביתך ואומר לך מי אתה”

אחרי שנים רבות של עיצוב ועשיה, אחרי היכרות עם משפחות רבות ועיצובי פנים של בתים רבים למדתי להבין שסביבת המחייה שלנו – המראות שאנו צופים בהם יום יום, הריחות שאנו מריחים, הצבעים שסביבנו, חפצי האומנות שסובבים אותנו, לכל אלה יש השפעה עמוקה על אופי המחשבות שלנו ועל התנהגותנו, הרבה יותר ממה שאנחנו חושבים.

כדי לקבל מעט פרופורציה על המקום שאתם חיים בו יום יום, נסו לדמיין שאתם מבקרים בפעם הראשונה בביתכם. אפשר לעשות זאת ממש בצורה פיזית, לצאת מהדלת ולהיכנס אליה כאילו אתם פוגשים בבית בפעם הראשונה, או לפתוח את דלת הבית שלכם בדמיון, להיכנס פנימה. ולנסות לחוש מבלי לחשוב, רק לקלוט את המראות ולזהות את התגובה הראשונית שעושה לכם החוויה על הגוף. נסו לברר – מה הדבר הראשון שראיתם כאשר נכנסתם הביתה? יש סיכוי סביר שהוא יהיה רב חשיבות בתת מודע שלכם. מה הניחוח הראשון שהרחתם?  לאילו צורות או צבעים שמתם לב כאשר נכנסתם הביתה?  האם הבית נעים לכם? האם הוא משרה תחושה חמימה? או אולי דווקא המינימליזם שולט בו ועושה לכם תחושת ניקיון. האם זיהיתם פריט שדורש תיקון? חפץ שבור או קיר מתקלף? תנו לעצמכם לחוות את הרגש הראשוני שעולה בכם.

ביום יום, אנחנו חולפים על פני הדברים שאנחנו כה מורגלים אליהם ולא מתייחסים למה שהמוח קולט, ומבלי שאנחנו מודעים לכך, המוח שלנו קולט את הסביבה שלנו יום יום ושעה שעה כל זמן שאנחנו שוהים בבית. אחד הדברים החשובים ביותר שלמדתי עם השנים הוא, שכל מה שהמוח קולט יוצר בתוכנו פנימה שפה, רגשות ותדרים אשר מהדהדים בתוכנו ומאתנו החוצה כלפי הסביבה.         והשאלה שאנו צריכים לשאול את עצמנו היא – איזה תדר אנחנו רוצים בחיים שלנו? מה אנחנו רוצים לשדר לעולם? איך אנחנו רוצים להרגיש, עם עצמנו, עם בני הבית האחרים? איך אנחנו רוצים להתנהל ולחיות בעולם?  מהי ההוויה שאנחנו רוצים לחיות בה, כי הנשמה של הבית מהדהדת בתדר של הנשמה הפנימית של האנשים החיים בבית. גם אם זה נשמע מופרך זה כל כך מדויק וכל כך נכון.

עיצוב ותכנון פנים – אז איך מתחילים?

הבית הוא המעטפת של מי שגר בו . לכן היכרות עם הדיירים עוד לפני ההיכרות עם הבית היא הכרחית.  הבית חייב להוות גוף בטוח, נוח ומכיל של הנשמות שחיות בו.  חשוב להבין מה הגילאים של האנשים החיים בבית, באיזה עשור בעלי הבית (ההורים) בחייהם, כי לכל עשור יש צרכים משלו, מה אופיים של הדיירים, מהו טעמם האישי, הרגלי ההתנהלות היומיומית. ולבסוף, מה התקציב שעומד לרשותם וזאת כדי ליישם קרוב ככל האפשר את החזון למציאות.

היכרות עם הכלה

היכרות עם חלל הבית והמרחבים שלו חשובים כדי להבין ולתכנן חלוקה אופטימלית של השטחים  וחללי הבית עצמו.  ועל מנת לנצל כל פוטנציאל לא ממומש… כמעצבת פנים אני בודקת איפה נמצאים העיניים של הבית?  להיכן הוא היה רוצה להביט?  כמה פתחים יש בבית, חלונות, מרפסות ומה היחסים ביניהם לבין שאר חלקי הבית.

כלל חשוב בתכנון הוא “תכנון פנים נכון מוביל לעיצוב פנים מוצלח יותר”. והמושג תכנון פנים כולל כמובן יצירת חלל פתוח שמתחיל כבר באזור הכניסה לבית, והכוונה למרחב מזמין ללא חסמים מיותרים. לפרופורציה נכונה בתוך החלל,  לפתחים במידות הנכונות, לכניסה מזמינה ורחבה לבית.  וכל זה עוד לפני בחירת והכנסת הרהיטים ופריטי העיצוב הנוספים.

וכאשר אנו מדברים על פרופורציות,  הכוונה היא ליחס בין גודל החלל  לגובה החלל. בין גודל המרחב לגודל הפתחים בחלל,  בין גודל החלל לגודל הרהיט או הפריט שאמור להיות משולב בחלל. ואם הזכרתי  קודם פתחים,  להם משמעות עצומה בעיצוב.  ולצורך הדוגמה כדי שנוכל להבין – פתחים מאורכים וגבוהים, למשל, ישוו תחושה של חלל גבוה (גם אם התקרה אינה גבוהה), דבר אשר יעשיר מאד את המראה והתחושה בחלל.  פתחים אופקיים גדולים , יתנו תחושה של חלל רחב וגדול.

זרימה היא מילת המפתח

בתורת הרפואה הסינית, בריאות ואיזון אפשריים רק כשיש זרימה, כך זה בגוף שלנו, במרידיאנים שמובילים את הצ’י הלא היא אנרגיית החיים, וכך גם בתורת הפנג שווי שנגזרת מאותה החוכמה הסינית רבת השנים.

אפשר להשקיע בבית מיליון דולר בפריטים יקרי ערך, אך אם תכנון החלל בבית  לא יצור זרימה ותנועה טבעית, כל ההשקעה תהיה לשווא. תנועה נכונה בבית יוצרת את הקשר בין ובתוך חלקי הבית. אבל הרבה מעבר לזה, תנועה וזרימה הם הכלל הראשון לבית נעים, בריא, מאוזן, בעל תחושה של מרחב פתוח, מקבל ומזמין, וכמובן נוח.

יצירת שפה אחידה ואופי עיצובי לבית

השלב הבא, הוא יצירת הסגנון של הפריטים בבית, פלטת החומרים, המוטיבים החוזרים, צבעים וגוונים שיהוו את האפיון הייחודי של הבית.  בדרך כלל יצירת הפלטה מתחילה מריצוף ועולה מעלה לקירות. בחירת סוג הריצוף, גודלו, והגוון שלו יוצר קרקע בטוחה והתחלה של שפה לגוונים ולחומרים שנבחר בבית כולו.  במטבח, בסלון, בחדרים הרטובים, ובחדרי השינה. האם יהיה זה עץ , אבן, מתכת, זכוכית או שילוב ביניהם.

ויהי אור

תאורה היא אחד האלמנטים החשובים ביותר ברמה הפרקטית וגם ברמה העיצובית. בעיצוב פנים חשוב מאוד לנצל ככל האפשר את השימוש בתאורה טבעית. זה יכול להיות למשל חלון נמוך עם אדן רחב המשמש גם כפינת ישיבה במיקום שמאפשר כניסה של אור טבעי וקרני שמש נעימות יכול להוות נקודת חן בבית.

אך כאשר אנחנו מדברים על תאורה, הכוונה היא גם לתאורה מלאכותית. וכאן יש לתכנן מיקום מדויק של גופי התאורה. סגנונם, וסוג התאורה אשר יוצר את האווירה והתפאורה (האם עדיפה תאורת לד, תאורה הלוגנית, או תאורה פלורוסנטית). תאורה נקודתית (ספוטים), או תאורת אוירה מפוזרת ועמומה, האם תהיה זו תאורה מהתקרה, או מהקיר, ואולי כדאי להשתמש בהנמכת תקרה העשויה גבס ולאפשר תאורה מרומזת אשר תגיח מבין השכבות על הקיר. אופי התאורה ישפיע על האווירה, וישרה תחושה של מרחב שטוף אור או פינה אינטימית ומחבקת.

גוונים במרחב החלל

באופן אישי, אני אוהבת ליצור בסיס אחיד בגווני לבן ושמנת שיוצרים תחושת ניקיון, שקט, רגיעה ואף יוצרים תחושה של מרחב גדול יותר. על בסיס אותם גוונים אפשר לשלב פריטי עיצוב, ציורי אמנות, צילומים, או שטיחים שיוצרים את כתמי הצבע.
גם בני האדם בבית יוצרים כתמי צבע דינמיים במרחב.

תמונות על הקירות

ציורים ותמונות הן מקור של אנרגיה חיים וצבע , וכמו כן, העברת מסר ויצירת מיקוד במרחב.  גם כאן יש משמעות לגודל התמונה על קיר.  תמונה או ציור גדול יכול להוות אמירה מדויקת.  אמירה נוקבת או אמירה רכה.

לעיתים תמונה עם מרחבים יכולה ליצור אשליה של חלון בחדר שאין בו פתח כלל. עקרון חשוב לגבי בחירה של ציורים ותמונות הוא לתלות רק מה שאוהבים באמת, רק מה שהנפש מתחברת אליו. ליצירת אמנות יש מסר שחודר לתדרים הפנימיים שלנו, לתת מודע, ולכן נרצה שהמסר הזה ישדר לנו את הדברים החשובים לנו בחיים. 

הבית החיצוני והבית הפנימי

שנים אני מתכננת ומלווה אנשים אל ביתם הפיזי.  בשנים האחרונות אני משלבת את מקצועי כאדריכלית,  עם אימון רגשי.  כלומר, בליווי אנשים גם אל ביתם הפנימי.  אימון שמתחיל באבחון המהות הנשמתית של האדם בשיטת התדר.  מסתבר שיש לנו כמה בתים בחיים.  בתים אוניברסליים כלליים, בתים פרטיים (הבית הפיזי)  ובית אישי יותר כמו הגוף שלנו שמשמש בית אינטימי ביותר לנשמה שלנו. אני קוראת לו הבית הפנימי.

לעיתים הבית הפנימי והבית החיצוני מקבילים מאד. דבר שמפתיע אותי תמיד מחדש.

תקיעות בחיים, בבית הפנימי,  תבוא לידי ביטוי באי סדר בבית, בדברים מפוזרים או סתם תקועים לא לצורך.

חוסר איזון , דאגות יתר או חוסר שליטה רגשית עד כדי סערת רגשות בבית הפנימי,  יבוא לידי ביטוי בבית הפיזי,  בנזילות, רטיבות, התפרצויות או סתימות במערכת המים או הביוב.

חוסר תקשורת אישית (בינינו לבין עצמינו)  או  בין בני הבית,  תבוא לידי ביטוי בקלקול המחשב, בקצרים במערכת החשמל או בהפסקות חשמל או מים וכדומה.

בית פנימי מחובר לצרכים ולמהות שלנו ימוקסם בבית פיזי מכיל מזמין נוח אסטטי ומעוצב שמשדר שלווה אהבה ושמחה.

חגית אוזלבו – אדריכלית פנים ומאמנת רגשית לבית הפנימי

טל- 050-7400645

https://www.facebook.com/hagitoarc/