מה זה ציור דיגיטלי?

מה זה ציור דיגיטלי?רגע לפני שאני מגיע להסבר על אמנות דיגיטלית, חשוב לי לספר לכם מעט על הדרך שלי – מהעפרון, דרך המכחול ועד לציור עם עט אלחוטי על לוח דיגיטלי.

מגיל צעיר מאוד נמשכתי לאמנות בכלל ולציור בפרט, למרות שהכלים בהם אני משתמש מגוונים ומשתנים כל העת, התשוקה העזה ליצירה ולציור הולכת וגוברת כל הזמן.

התשוקה לחידושים

ההנאה שלי להתנסות בכלים חדשים, הובילה אותי להיות בין המעצבים הגרפים הראשונים שהעזו להחליף את ה”לטרסט” ואת ההדבקות של גזירי הנייר לטובת עיצוב ממוחשב.

עולם העיצוב עבר ללא ספק מהפיכה של ממש בשנות ה-80 המוקדמות. בעזרת מחשב “אמיגה” בשילוב עם “מק-פלוס” ו”פוטושופ” באחת מגירסאותיה הראשונות, התנסיתי בהיסוס מצד אחד אך בסקרנות רבה, בכלים החדשים שסיפקה לי הטכנולוגיה של אותם ימים.

למי שלא יודע, מלבד עולם הציור שהולך וכובש אותי מחדש כיום, עסקתי שנים רבות בעיצוב גרפי, קופירייטינג וצילום.

הייתי עורך של עיתון מקומי, עבדתי במשרד פרסום, ושימשתי כ”ארט דירקטור” ומנהל הסטודיו לגרפיקה במערכות עיתונים.

ציור דיגיטלי

כולם מכירים את הלוח השחור הקטן שנמצא בסניפי הבנקים, בעזרתו מבקשים ממך לדגום את חתימת ידך.

נשאלת השאלה, מדוע אין הבנקים מסתפקים בחתימה על נייר כפי שהיה עד לפני שנים ספורות? ובכן התשובה טמונה ביכולת של הלוח הדיגיטלי לא רק לקרוא את תנועת היד בעת חתימה, אלא גם למדוד את הלחץ על גבי המשטח (יכולות מדידה של יותר מ-2000 דרגות לחץ).

בעזרת לוח דיגיטלי דומה, אמנם טיפה יותר משוכלל, משתמשים הציירים הדיגיטלים בעולם כולו. לכל לוח שכזה יש גם עט אלחוטי שאותו אוחזים כמו עט רגיל, עפרון או מכחול, ובעזרתו מציירים.

אפשר לכאורה לצייר גם בעזרת עכבר המחשב, אלא שהעכבר קורא רק את התנועה של היד, וגם היא אינה רציפה ודי קשה לעקיבה, וכמובן שאין שם כל אפשרות לתרגם את לחץ היד לעובי קו או לעוצמת הצבע.

כצייר מזה שנים רבות, השתתפתי בתערוכות בארץ ובחו”ל גם קבוצתיות וגם 8 תערוכות יחיד.

אין ספר שההיכרות רבת השנים שלי עם תוכנות כגון “פוטושופ” ו”פיינטר” עזרו לי רבות כדי ליבא את סגנון הציור האישי שלי אל המדיה החדשה.

היה לי חשוב לא להיות שבוי בצדדים הטכניים ולתת לעצמי חופש יצירתי אומנותי, ואולי זו הסיבה שהציורים הדיגיטליים שאתם רואים כאן, בכלל לא נראים דיגיטליים…

יתרונות וחסרונות

בציור עם תוכנות כמו פוטושופ או פיינטר. אני יכול לבחור לעצמי את סוג המכחול, גודלו, סוג הצבע, משטח הציור והטקסטורה שלו, ולעבוד (כמעט) כמו בחומרים פיזיים.

בציור דיגיטלי חסר ריח הטרפנטין והצבע, ולפעמים גם חסר המגע עם החומר, אבל יש בו המון יתרונות: לא צריך למשל לחכות עד ששכבת צבע תתייבש כדי לעלות עליה בשכבה נוספת, אפשרויות התיקון (undo) הן כמעט בלתי מוגבלות, דגימה של טקסטורות, שילוב של צילומים בציור ועוד ועוד…

ניתן להדפיס כל ציור דיגטלי ברזולוציה מתאימה באיכות גבוהה – על נייר ציור, בד קנווס משובח, וגם להעביר אותו לכל מדיה רגילה אשר מדפיסים עליה צילומים, כגון דיסק, כריכה של ספר, כרזה או כל חומר אחר.